16.8 C
София
четвъртък, септември 2, 2021
НачалоУ насЗемеделският министър потвърди, че ще има финансова компенсация за засегнатите от градушката...

Земеделският министър потвърди, че ще има финансова компенсация за засегнатите от градушката в Пловдивско

Служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков увери, че са предприети действия за оглеждане на щетите и изплащане на обезщетения на пострадалите земеделци от градушката в Пловдивско.

Проф. Бозуков вчера се е срещнал с пострадалите от градушката земеделци в Пловдивско. В студиото на „Денят започва“  по БНТ той обясни, че Министерството на земеделието може да използва всички допустими механизми, разрешени от европейското законодателство.

Една от мерките е помощ за компенсиране на щетите в резултат на неблагоприятни климатични условия. За случая са формирани групи от специалисти от общинските земеделски служби, за да може за започне обследване и регистрация на щетите – при 100% нанесени щети се полагат до 80% от извършените разходи.

Проф. Бозуков уточни, че при по-малко от 100% нанесени щети не се изплащат компенсации, а се дава протокол, а ако земеделците имат сключени застраховки, щети ще им бъдат изплатени от съответните застрахователни дружества.

„Искам обаче да подчертая, че за да могат да бъдат огледани и констатирани тези щети и да бъдат изплатени от разплащателната агенция, самите земеделски производители трябва да предоставят документи за форсмажорни обстоятелства, които се доказват именно с такива протоколи. Затова апелирам колкото се може по-бързо да се обърнат към общинските земеделски служби и да поискат такава проверка на площите“, обясни проф. Бозуков.

Земеделците обаче не са на същото мнение. Според земеделския производител Данчо Борилов хората не знаят как ще продължат оттук нататък. За него 80% не са малко, но се надява наистина да бъдат изплатени. Според него няма смисъл от застраховка, тъй като нямат гаранция, че ще получат обезщетения.

Сред другите мерки са помощ за съфинансиране на застрахователни приеми. По думите на министъра голяма част от земеделските производители проявяват недоверие към застрахователните агенции, затова и не застраховат продукцията си. Това създава усложнения при изплащането на обезщетения. С решение на УС на фонд „Земеделие“ са заделени 5 милиона лева за съфинансиране, като част от застраховката се поема от държавата.

„Към момента са изплатени около 32 млн. от този фонд на 510 земеделски производители. Има капацитет повече от 3 млн. за тези дейности“, заяви проф. Бозуков.

Още не може да се определи размерът на щетите, нанесени от градушката. Според министъра най-сериозният фонд може да се използва по мярката „де минимис“. Тя дава възможност да се изплатят до 25 000 евро на производител. Средствата обаче са изчерпани, а тепърва се очаква да се нотифицират нови такива и да бъде дадено разрешение от ЕС те да бъдат използвани.

„Възможностите ни са силно ограничени. Както казах, заварихме и по програмата ковид и „де минимис“ средствата изчерпани, има някакви резерви в държавен фонд „Земеделие“, но в края на краищата пари ще се опитаме и смятам, че ще намерим за компенсиране на щетите“, каза министърът на земеделието.

Той увери, че е имало разговори с депутати относно това да има предвидени средства за земеделие във второто четене на актуализацията на бюджета.

„Според мен по-скоро това е нещастно стечение на обстоятелствата. За мен в случая виновни няма, всичко е изпълнено според регламентите. Има разписана съгласувателна процедура му Министерството на земеделието и храните, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта, като е разписана според инструкция № 4 за противоградната защита в Р България. Всичко е действано по указанията на тази инструкция. Съществува център за координация за използване на въздушното пространство, в която са включени специалисти от МО и ръководството на въздушното движение. Тези хора дават разрешение или забрана за стрелба с ракети“, обясни проф. Бозуков.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments