20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокусЗемеделският министър: Решението за отмяна на забраната за внос на украинско зърно...

Земеделският министър: Решението за отмяна на забраната за внос на украинско зърно ще предизвика протести

Решението за отмяна на забраната за внос на украинско зърно ще предизвика тежки протести. Това каза в предаването „Тази сутрин“ на бТВ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. По думите му земеделските производители са заявили стачна готовност.

Вчера парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. на свое извънредно заседание. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала. В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

Искрено се надявам да има много разум при обмислянето на окончателното решение, не само от страна на народните представители, но и от страна на земеделските производители, защото и със, и без забрана настоящата година е изключително тежка за селското стопанство поради сушата, наводненията, заради това, че има срив на световния пазар на зърно, коментира днес Вътев.

Той заяви, че откакто е започнала войната в Украйна, „нищо не е същото“. Всичко е много различно и голяма част от нашите земеделски стопани са в критично състояние, добави министърът.

Вътев каза, че народните представители не са обсъждали с него отпадането на забраната. От вътрешнополитическа гледна точка това ще създаде изключително напрежение в целия аграрен сектор. Не знам от външнополитическа гледна точка какви договорености има, коментира той.

Това решение ще предизвика тежки протести. Това трябва да бъде оценено много внимателно. Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарността. България е максимално съпричастна, но все пак ние имаме собствено производство и производители, чиито интереси трябва да бъдат защитени, каза Вътев.

По думите му, дори и да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна, едва ли това би се отразило на цените на крайните продукти у нас.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments