4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоVoayageЗеметресенията не отказват българите да пътуват до Турция

Земетресенията не отказват българите да пътуват до Турция

Няма отказ от ваканции на Егейското Средиземноморие от страна на български туристи. Само в първите дни след силните земетресения през февруари е имало тревожни въпроси към туроператорите свързани със ситуацията в Турция. Пътуванията до историческите градове и до големите градове като Одрин и Истанбул са целогодишни и преминават при висок интерес от българските туристи.
Заради инфлацията, високите цени на горивата и засиленото търсене има поскъпване на хотелите. Освен на европейския пазар Турция като туристическа дестинация разчита и на нови пазари, заради което хотелите работят при пълен капацитет, посочва управителят на един от големите туроператори у нас, който води български туристи в Турция.

Ранните записвания дават възможност за по-добри цени за потребителите. Интересни пакети се предлагат и във връзка с Фестивала на лалето в Истанбул, който започва от 20 март и продължава почти до 20 април. Това обхваща почивните дни по

„За момента нямаме отказ на резервация заради земетресенията. Тези места, където стана земетресението, по-малко се посещават от българските туристи. За Егейското Средиземноморие няма откази. Пътуванията към Турция никога не са спрели. Специално за историческите градове постоянно има запитвания и пътувания. Истанбул може да се посети целогодишно, 365 дена, почти 50 седмици пътуваме“, коментира пред БНР Джемал Лютфи, управител на един от големите туроператори у нас, които организират пътувания и почивки в Турция.

За Фестивала на лалето интересът през последните 10 години е голям. Цените на хотелите обаче сега са двойни, а на места ръстът е троен, посочва Лютфи.

Престоят на българите се удължава – от един уикенд, те вече предпочитат 3-4 нощувки, сочат още данните на туроператора.

След Covid хората пътуват повече, категоричен е Джемал Лютфи. По думите му ръстът достига нивото на предпандемичната 2019 г. Турският пазар дълго време се е борил за индийските туристи и сега те са факт. Другите добре присъстващи пазари са Китай и туристите от арабските страни.

Турският туризъм гони тенденциите и това привлича туристи и извън историческите забележителности. В момента Турция печели най-добре от туризъм в света, твърди Джемал Лютфи.

Турция не е само Истанбул и Анталия. Освен море, красиви исторически паметници и природни феномени нашата югозападна съседка все повече залага на зимния туризъм

Той е категоричен, че извън Истанбул и морските курорти, в Турция има много места, които българските туристи все още не са открили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments