Зимата дойде: Сняг вали в различни части на страната

0

Прогнозите на синоптиците се сбъднаха. В различни части на страната утрото започна със сняг и зарадва мнозина, макар все още снежната покривка да е минимална.

Кварталите в София, които са в подножието на Витоша, вече побеляха от снега.

Във вторник прогнозата е за предимно облачно време. На места в западните и планинските райони ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите ще преминава в сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Сняг вали и в района на Кула, област Видин, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сняг има и в планинските села в област Благоевград, както и в други части от страната.

Ограничена е видимостта поради мъгла до 100 м. на проходите: Петрохан“ „Троянски“, Шипково – Рибарица“ и „Шипка“; Мездра и Леденика, казаха още от пътната агенция.


Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

В сряда ще остане предимно облачно, почти без валежи. Минималните температури ще са около и под нулата, максималните в повечето места – между 0° и 5°. В четвъртък от юг-югозапад ще започнат валежи и ще продължат на североизток. В петък ще вали в цялата страна, а на места в Източните Родопи и Североизточна България сумарните количества ще са значителни. Валежите ще са предимно от сняг, с изключение на крайните източни райони, където ще вали и дъжд. Вятърът ще е до умерен, първия ден – източен, втория ден – от северната четвърт. В събота все още сняг ще вали на места в Централна Северна и Североизточна България, но вече по-слабо и в процес на спиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук