21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоЗдравословноЗнаете ли какво е хранителна неофобия

Знаете ли какво е хранителна неофобия

По света има хора, които могат да ядат само храни в определен цвят. Други пък са пристрастени към водата. Около 5% от жените на възраст между 15 и 35 години са засегнати от някакъв вид хранително разстройство. Сред тях са и тези с неофобия – невъзможност за опитване на нов вид храна. Този проблем понякога засяга и малки деца. За тях експертите съветват родителите да не ги насилват, а да им обясняват за ползите от даден продукт. Вариант е и да ги слагат на масата в компанията на други деца, които да дадат добър пример.

Обикновено неофобията изчезва на възраст около 6 години. При някои хора, обаче, тя остава като проблем за много по-дълго време, пише nova.bg.

Възможно обяснение за това състояние може да бъде някаква случва в живота на човека – като задавяне с храна, например. Вследствие на това човек може да започне да избягва определен тип храни и така дава „поле за изява” на фобията си.

Причините за неофобията може да се крият не само в психиката, но и във физическите особености. Това разстройство се предава генетично.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments