14.2 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусЗрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват днес на втори задължителен държавен зрелостен изпит. 25 000 от тях ще положат матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, а останалите са на изпит за придобиване на професионална квалификация.

Изпитът започва в 8.30 ч. и ще продължи 4 астрономически часа.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 2 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас.

Очаква се по-късно да бъде изтеглена и темата за онези зрелостници, които вместо втора матура ще положат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура. Следват биология и здравно образование, география и икономика, математика, философия.

Вместо втора задължителна матура завършващите професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а близо 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част.

На 19 май се проведе първата задължителна матура по български език и литература, на която се явиха близо 46 000 зрелостници.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments