21.1 C
София
събота, август 20, 2022
НачалоНа фокусЗулисите имат нов крал

Зулисите имат нов крал

Огромно множество се събра днес в кралските земи в страната на зулусите, за да отпразнува коронясването на Мисузулу Зулу като нов крал на „небесния народ“ –най-могъщият традиционен владетел в Република Южна Африка, за чийто престол в двореца имаше дълги разправии, предаде Франс прес.

В РЮА владетелите и традиционните вождове са признати в конституцията. Крале без изпълнителна власт, те имат огромен морален авторитет и са уважавани от своя народ. В РЮА най-голямата етническа група са 11-те милиона зулуси, почти всеки пети южноафиканец.

47-годишният Мисузулу Зулу, наричан още Мисузулу каЗвелитини, чието първо име означава „Да укрепя зулуския народ“, наследи баща си Гудуил Звелитини, който почина миналата година след 50 години на трона. Новият крал има две съпруги и поне четири деца.

Още от сутринта войните „амаБуто“, подредени във внушителни колони, въоръжени с копия и щитове, се стекоха към красивия мраморен дворец КваХангеламанкенгане в Нонгома – градче в югоизточната провинция Квазулу-Натал, люлка на зулуския народ.

Това е голям ден, ние пишем история, каза за АФП 80-годишният Бонгани Хумало, който е част от полковете, които отговарят за защитата на краля.

Под палещото слънце те танцуваха и с жестове пресъздаваха военни действия часове наред, облечени в животински кожи, в очакване да видят появяването на краля.

Жените дойдоха в традиционни облекла, с плисирани поли и колани от мъниста. Други бяха увити в тъкани с лика на владетеля и надпис „Байеде“ („Слава на краля“ на зулуски).

Млади момичета танцуваха, облечени само с традиционни поли. Придворни поети се движеха из множеството и разказваха легенди за войнствения зулуски народ и достойнствата на новия владетел.

Традиционното коронясване се състоя снощи много тайно. Точно след полунощ кралят влезе в помещение в двореца, което е нещо като храм за зулуския народ. Там мъжете в тесен кръг общуват с предците. Само шепа хора знаят какво точно се е случило там, отбелязва АФП.

Днес кралят ще бъде признат от целия зулуски народ, заяви за АФП неговата сестра – 46-годишната принцеса Нтандойесизве Зулу, като не каза нищо за спора, който повече от година измъчва двореца.

Първата съпруга на покойния крал и неговият клан оспорват легитимността на Мисузулу Зулу, който е дете на любимата му трета съпруга. Призив в последната минута да не се допуска коронация на Мисузулу се провали.

Най-накрая кралят внезапно се появи с шумолене, облечен с впечатляващ костюм от черни пера, стегнати на кръста му с колан, с копие и щит в ръка. Той се присъедини към войните, а пеейки тихо те му обещаха преданост и защита.

„Това е нашият крал!“, извика човек от множеството.

По-късно владетелят заяви пред събралите се хора, че за зулуския народ днес започва нова глава. „Обещавам да работя за единението му“, каза Мисузулу Зулу.

Кралят трябва да бъде официално признат от президента на РЮА Сирил Рамапоса на церемония идния месец, Освен трона той наследява и земи. Мисузулу разполага с близо 30 000 квадратни километра, почти колкото територията на Белгия, управлявани от тръст, на който той е единствен администратор.

Известен с охолния си живот, баща му също е получавал по 75 000 евро годишно от държавата за лични нужди и бюджет от 4,2 милиона евро годишно за функционирането на кралството, според правителствен регламент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments