Иванка Тръмп разпитана от съда заради злоупотреби с президентски средства

0

Иванка Тръмп, дъщеря на президента и съветник на президента дойде на делото за отлагане за злоупотреба с инаугурационни средства . Делото се гледа в съда във Вашингтон, окръг Колумбия, съобщава CNN.През януари главната прокуратура на окръга заведе дело срещу Организацията и президентския комитет на президента на Тръмп, твърдейки, че са злоупотребили с над 1 милион долара, набрани от организацията с нестопанска цел, като са „грубо надплатили“ за използване на пространството за събития в хотел „Тръмп“ във Вашингтон за откриването през 2017 г. Разпитването на свидетели като част от делото е в ход през последните няколко седмици.Том Барак, председател на учредителния комитет, е разпитан на 17 ноември, според делото на съда.Генералният прокурор е посочил като доказателство по делото записи от Барак, Иванка Тръмп, първата дама Мелания Тръмп и Рик Гейтс, бивш заместник-председател на инаугурационната комисия, се казва в документацията.Иванка Тръмп публикува в туитър изображение на имейл, който според нея е изпратен през декември 2016 г., в който тя призовава да бъде начислена „справедлива пазарна ставка“.
„Това„ разследване “е поредната политически мотивирана демонстрация на отмъстителност и разхищение на долари на данъкоплатците“, каза Тръмп. Алън Гартен, генерален съветник на организацията Trump, каза пред CNN, че „единственото му участие е свързването на страните и инструктирането на хотела да начислява„ справедлива пазарна ставка “, което хотелът е направил.
Според делото Гейтс „лично ръководи“ дискусии с хотел Тръмп относно пространството за събития.
През декември 2016 г. Гейтс пише на Иванка Тръмп, че „е малко притеснен от визията на PIC [Президентския учредителен комитет], плащащ на хотел“ Тръмп „висок хонорар, тъй като и медиите правят голяма история от това“, според делото. Според делото Гейтс се съгласява с управляващия директор на хотела и членовете на семейството на Тръмп да плащат 175 000 долара на ден, за да може комисията да запази място за четири дни.
Собственият организатор на събитията на комитета – Стефани Уинстън Уолкоф – не препоръчва сделката, като казва на комисията и семейството на Тръмп, че таксите са поне два пъти по-високи от пазарните, се казва в исковата молба.
Уолкоф „отбеляза безпокойство от предложението по време на лична среща с новоизбрания президент Тръмп и Иванка Тръмп“, заяви генералният прокурор на окръга Карл Расин.
„Инаугурационният комитет все пак прие договора“, се твърди в исковата молба.Уолкоф ще бъде разпитана другата седмица.
Сн. CNN

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук