11.5 C
София
вторник, май 3, 2022
НачалоНа фокусИван Гешев не се страхува от Лаура Кьовеши, а от постоянната намеса...

Иван Гешев не се страхува от Лаура Кьовеши, а от постоянната намеса на политици в съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще изпрати писмени покани към правосъдния министър Надежда Йорданова и към съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов публично, пред медиите да обсъдят аргументите на страните относно законопроекта за закриването на специализираното правосъдие.

„Българската прокуратура не се притеснява от такъв професионален дебат. Ще дойда сам, ако се притесняват да съм със заместниците ми. Нямам никакви притеснения да изложа гледната точка на прокуратурата”, обясни обвинител номер едно.

Той отново посочи, че закриването на специализираните структури не е съдебна реформа, а „юридическа катастрофа”. „Това предизвиква криза в областта на наказателното правораздаване. Тя вече е налице с демотивацията на тези хора, подложени на натиск повече от година”, допълни Гешев.

На въпрос дали се притеснява от нещо, което премиерът Кирил Петков би казал на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, Гешев заяви: „Притеснява ме само едно нещо – постоянното нарушаване на принципа на върховенството закона и принципа на разделението на властите от българските политици. Все повече започва да притеснява и европейските ни партньори. Това е притеснителното. Иначе няма от какво да се притеснявам”, категоричен е той.

По думите на главния прокурор политическият натиск върху държавното обвинение е от всякакви посоки: „От една страна ДПС е недоволно от работата на прокуратурата по отношение на г-н Прокопиев. От другата страна г-н Прокопиев и присъдружни партии са недоволни от работата на прокуратурата по отношение на г-н Пеевски. Това е категорично доказателство, че ние явно си вършим много добре работата, след като всички са недоволни от нас”, подчерта обвинител номер едно.

Войната, която изпълнителната власт води срещу прокуратурата, води до бум на престъпността и връщане на нива преди приемането ни в Европейския съюз. Това се вижда, независимо от некоректната статистика, която се води в МВР, уточни Гешев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments