20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоУ насИван Грошев: Туристическият сезон е с пренапомпани очаквания

Иван Грошев: Туристическият сезон е с пренапомпани очаквания

Сезонът беше с пренапомпани очаквания. Западноевропейският пазар дава индикация от порядъка на 20-23% върху миналата година, но ако се върнем към 2019 г., ще видим, че това е доста под реализираното тогава. Отчитаме ръстове върху година, която не е била силна за нашия туризъм.“

Това заяви пред БНР Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкъминг агенциите. Според него „помпането на такива числа създава погрешни очаквания, грешно планиране и грешно бюджетиране„.

Инкъминг агенциите са български дружества, представляващи у нас чуждестранни туроператори. Според статистиката, те водят у нас 1,5 – 2 милиона туристи годишно в страната ни.

Грошев смята, че информацията за замърсена вода в Черно море би повлияла само на българския и на румънския пазар, защото „не сме много от вярващите на институциите и когато те ни кажат, че всичко е наред, ние го тълкуваме по обратен начин“. Той вижда хибридна война на всички фронтове – „от туристическия, през другите политически полета“.

Министерството на туризма без бюджет е като да пуснете Лео Меси бос на тревата, коментира Иван Грошев в предаването „Преди всички“ и добави, че „добра визия без реализация = на халюцинация“.

Този сезон, за разлика от предните два, не се очаква да бъде силно доминиран от записвания в последния момент, уточни още той.

По думите му, в момента всички разходи вървят нагоре, но е много важно и какво клиентът е готов да плати.

„Много от хората търсят прости отговори на сложни въпроси. Каховка е виновна за всичко и спираме да мислим. А пък дали даваме качество, продуктът дали е съдържателен – това го оставяме на заден план и винаги търсим проблема в някакви външни фактори.“

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments