5 C
София
петък, декември 2, 2022
НачалоНа фокусИван Иванов: Трябва да се поднови договорът с "Газпром"

Иван Иванов: Трябва да се поднови договорът с „Газпром“

Връщането ми в комисията беше неочаквано за мен. То се дължи на недостатъчната компетентност на екипа, променил Закона за енергетика, каза в „Денят започва“ по БНТ Иван Иванов, председател на КЕВР, който бе върнат на поста след решение на КС, че новият не е законно избран на поста.

Казах на депутатите, че мога да се върна само, ако има решение на парламента. Върнах се, за да изпълня дълга си и да нося отговорност като председател, допълни Иванов.

Според него енергетиката в България и ЕС изпитва изключителна трудност. Путин не постигна бърза военна победа и въведе енергетиката и руския газ в тази война. Това доведе до повишение цената на газа, оттам на тока.

В България имаме имаме специфични проблеми – неоправдания мораториум на цените на енергоносителите, закъсняхме прекалено много в търсене на алтернативни доставки. Сега се изискват бързи и компетентни решения.

Крайно необходими са 3 мерки: трябваше да бъде подготвен дългосрочният договор с „Газпром“, второ – да бъде пуснат възможно по-бързо газопроводът Комотини-Стара Загора. Той има акт 14, предстои да се дадат и акт 15 и 16 за самия строеж.

Цените от този газопровод са атрактивни за страната ни и ако стане, от октомври ще се усети намаление на цената.

Трето – до края на 2023 г. да бъде завършен терминалът в Александруполис, от който България ще има гарантирани доставки, обясни шефът на КЕВР.

В комисията нямало информация за прословутите 7 танкера с втечнен газ – сложно е с инфраструктурата. Сега прекупуваме от други и това е на по-висока цена.

„Булгаргаз“ е закупил отново руски газ, но след посредник и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се докаже с документ.

КЕВР ще поиска днес спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ. За ноември и декември няма слотове.

Цената на топлинната енергия бе определена – остава почти непроменена. Цените на тока за бита ще бъде на тези нива до 30 юни другата година. Хората да са спокойни за цените на електроенергията – ние произвеждаме такава.

За бизнеса е друго, защото цената на борсата има рекордни нива – 912 лв., за него действа принципът на компенсация. Това обаче е оръжие с двустранно действие.

При водата първия фактор е токът, чиято цена се повиши 4 пъти. Вторият – споразумението между синдикат, МРРБ и ВиК холдинг за 15% нагоре всяка година. А и водопреносната мрежа е силно износена, ползваме стари тръби – това изисква много пари.

За Бургас проблемът е, че не му бе осигурен разсрочен кредит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments