22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусИва Митева: В сряда ще се гласува кабинетът на ИТН

Ива Митева: В сряда ще се гласува кабинетът на ИТН

„Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовното заседание в сряда (11 август). От заявките на парламентарните групи разбирам, че, за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват дотогава“. Това каза пред БНР председателят на парламента Ива Митева. Тя прогнозира, че, ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори и уточни, че до провеждане на избора в Народното събрание има възможност за смени в състава на предложеното правителство.

„Политиките ни са амбициозни и съвпадат с много от другите партии. Това са политики, които хората очакват. Имената в проектокабинета са нови, да, но нали това искахме – млади и неопетнени хора. Смятам, че като цяло съставът е много добър“, коментира Ива Митева.

Тя подчерта, че „ролята на парламента трябва да се върне и той трябва да бъде много по-силен въпреки фрагментираното мнозинство“.

„Вярвам, че в парламента ще се върне истинският дебат. Виждам, че започваме да работим, да търсим съгласие и единение по темите“, обясни председателят на НС.

„Когато сме политици, трябва да внимаваме какво говорим и какво правим“. Така Митева отговори на въпроси, свързани с Петър Илиев, Момчил Иванов и Слави Трифонов.

Тя увери, че ще следи за внасянето на закони, тъй като „в момента има ентусиазъм за законодателство, гони се количество, а не качество“.

„Трябва да започнем да работим заедно по теми – образование, здравеопазване, правосъдие, които са важни за всички хора. Главният прокурор е уреден в Конституцията. Категорично всички сме за това, че не може да има вече единна и централизирана прокуратура, тази пирамидална структура трябва да приключи. Аз съм участвала във всички промени в Конституцията – от първата през 2003 година, но от пет поправки – четири са свързани с правосъдната система. Къде сме ние? Там, в 2003 година! Правени са един поправки, които не са решили проблемите ни“, каза още Ива Митева.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments