18.8 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоУ насИва Митева, ИТН: Отказът за доставка на допълнителни машини е извиване на...

Ива Митева, ИТН: Отказът за доставка на допълнителни машини е извиване на ръце

Отказът на „Сиела-Норма“ да достави допълнителни машини за изборите при заложената цена от 6,5 млн. лв. е опит за извиване на ръце. Това заяви в първото си телевизионно интервю председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева. В „Тази събота“  по БТВ тя разказа, че дисертацията ѝ за смесената избирателна система е научно изследване и то няма нищо общо с политиката. Допълни, че листите на „Има такъв народ“ все още не са готови и тя не знае дали ще бъде част от тях за предстоящите избори.

Митева посочи, че се надява ЦИК да разбере истината относно цената на допълнителните машини за предстоящия вот и защо фирмата доставчик „Сиела норма“ е отказала осигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева. По думите ѝ поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена Министерския съвет.

„Никой не знае как се е стигнало до тази цена. ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на „Сиела“ не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. (…) Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях“, уточни Митева. Тя посочи, че не приема критиките, отправени към промяната на Изборния кодекс за този вот и 100-процентовото машинно гласуване.

„Направените промени следваха от промените на ГЕРБ, направени през 2020 г. Те не бяха толкова съществени. Най-съществената беше промяната, свързана с гласуването на българските граждани в чужбина. По отношение на машинното гласуване, то е въведено през 2019 г., тогава и самият Борисов заявяваше, че трябва да се въведе и е глупост да се гласува и с хартии, и с машини“, коментира председателят на 45-ото Народно събрание. Представители на „Сиела норма“ бяха поканени за коментар в предаването, засега от фирмата отказват публични участия.

Преди дни Митева стана доктор в Института за държавата и правото на БАН с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система. В труда си тя предлага 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, останалите 2/3 – пропорционално, с кандидатски листи и преференции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments