13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусИдват три пика на жегата - в сряда малък, в събота по-голям,...

Идват три пика на жегата – в сряда малък, в събота по-голям, а към 26-27 юли – най-сериозният

Предстоят 3 сериозни пика на жегата, когато термометрите ще показват над 40 градуса – в сряда, в събота и в края на следващата работна седмица – на 26-27 юли.

На този фон заради сухото време съществуват високи рискове от пожари. Това каза климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

През тази седмица температурите ще надвишават нормалните за това време на годината с между 3 до 6-7 градуса. Вчера Русе отчете рекорд за деня – 40,5° на сянка.

В сряда максималните температури ще са между 35 и 40-41, а в събота най-вероятно ще са с още градус-два по-високи. В най-горещите точки на страната не са изключени 42-градусови жеги. През останалите дни също ще е горещо – 33-38 и 34-39 градуса.

В четвъртък под влияние на студен фронт със северозападен вятър

в Северна България и високите западни полета ще е с 3-4 градуса по-хладно

Там дневните температури ще са от 32 до 36 градуса, докато на юг в Тракия и по долината на Струма отново ще достигат до 38-39. Слънчевото време все пак ще бъде разнообразено от временни заоблачавания, като по-съществени ще са над Родопите. Там на места не е изключено за кратко да прегърми и превали. Тези валежи обаче няма да променят общия характер на слънчевото и горещо време.

През останалите дни ще е предимно слънчево време. Следващият ден с малко повече облаци, но с малка вероятност за валежи е неделя. Тогава ще усетим глътка въздух от горещините, защото ще проникне по-свеж въздух от север и ще понижи температурите с 4-5 градуса – от 36-42 градуса в събота на 32-27, което пак е горещина, уточни метеорологът.

В понеделник все още ще е свежо на фона на яките горещини. Следващият пик на жегата ще е в сряда и четвъртък, който също изглежда стряскащо, защото отново на места термометърът ще покаже 41-42 градуса.

Към този момент може да се каже, че в края на месеца и в началото на

август температурите ще доближат нормите

и спрямо горещината в момента ще са по-поносими, успокои Симеон Матев. Нормите също са високи – 30-35 градуса, но все пак има условия за по-спокоен период. Тогава ще има условия за превалявания.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments