0 C
София
петък, януари 27, 2023
НачалоПо светаИзбелването на коралите води до ненужни "битки" между рибите

Избелването на коралите води до ненужни „битки“ между рибите

Избелването на коралите води до ненужни „битки“ между рибите, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в специализираното списание „Просидингс В“.

Предизвикано от покачването на океанските температури, обезцветяването на коралите се отразява както на хранителния режим на някои риби, така и на местообитанията им.

Екип от учени е наблюдавал последствията от избелването върху 38 вида риби хетодонтиди. Тези тропически риби се хранят и живеят между коралите, обяснява Сали Кийт, морски биолог от университета в Ланкастър. Кийт и колегите й са изучавали поведението на хетодонтидите сред 17 коралови рифа във Филипините, Индонезия, както и австралийския остров Рождество.

Морската фауна зависи от доброто здраве на коралите, казва Сали Кийт. Учените са шокирани от състоянието, в което се намират кораловите рифове. Рибите обикалят около тях в търсене на храна. Храната обаче е изчезнала. Рибите се конкурират за достигане на други рифове и за достъп до храна.

Преди обезцветяването на коралите хетодонтидите използват предупредителни сигнали за избягване на конфликт в около 28 процента от случаите. Този процент пада на 10 след избелването.

Рибите се бият една с друга и разхищават ценна енергия, водени от глада, казва Сали Кийт. Този феномен може да има последствия и за други видове, намиращи се по-високо в хранителната верига.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments