15.8 C
София
петък, май 27, 2022
НачалоНа фокусИзвънреден коалиционен съвет за Северна Македония

Извънреден коалиционен съвет за Северна Македония

Извънреден коалиционен съвет ще събере тази вечер партньорите в управлението. Срещата е по искане на премиера Кирил Петков.

Основната тема на Коалиционния съвет са отношенията със Северна Македония.

Очаква се премиерът Кирил Петков да обясни на партньорите си защо поиска от президента да свика Консултатитивен съвет по националната сигурност и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие.

Анонс за свикване на Коалиционната среща даде самият Петков още по време на визитата си в Рим и Ватикана в навечерието на 24 май. Тогава той посочи защо ще настоява за президента за срещата с всички парламентарно представени сили и службите:

„Формат коалиционен съвет е много важен. И аз това ще попитам от моя гледна точка и ние ще говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по широк консенсус  и затова трябва и опозицията да бъде информирана, знаеща“.

Вчера от ИТН обаче препотвърдиха категоричната си позиция – никакво отстъпление от позицията на България.

Станислав Балабанов:

„Просто ще ги изслушаме за какво въобще се събират при положение, че тази позиция е ясна – и на консултативен съвет при президента, и в рамкова позиция на България и с декларация още от 44-ото народно събрание, така че може би и аз ще се запозная с нещо ново, което незнам. Аз ще бъда представител от външно министерство, така че отиваме да видим какво ще кажат. Нашата позиция е ясна“.

Очаква се да бъдат обсъдени и  исканията на ДБ и БСП за представяне на управленска програма на кабинета с ясно разписани мерки и срокове за изпълнението им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments