1.1 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусИзносът на Китай през юли нараства, Пекин регистрира рекорден търговски излишък

Износът на Китай през юли нараства, Пекин регистрира рекорден търговски излишък

Ръстът на износа на Китай е продължил да се увеличава през юли, което е довело до рекордно висок търговски излишък, сочат правителствени данни, цитирани от Асошиейтед прес.

По данни на китайските митници износът на Китай е нараснал с 18% до 333 милиарда долара в сравнение със същия период на миналата година.

Вносът обаче остава слаб, като е нараснал с 2,3% през юли спрямо същия месец година по-рано. Това е под прогнозираните от икономистите 4% и говори за слабо вътрешно търсене на фона на ограничителните мерки в цялата страна, с които Китай се опитва да спре епидемията от КОВИД-19.

През юли общият търговски излишък на Китай достигна рекордно високата стойност от 101,3 млрд. долара, като счупи рекорда, поставен през юни.

Икономиката на страната се възстанови от началото на годината, когато строгите ограничения заради КОВИД-19, включително двумесечното блокиране на Шанхай и други мерки в цял Китай, нарушиха производството и логистиката.

През юли Международният валутен фонд прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 3,3% през тази година, което е под набелязаната април от управляващата комунистическа партия цел за растеж от 5,5%.

Източник: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments