7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусИзраелнешънал нюз: Въпреки че Борисов и Фандъкова забраниха Луков марш през 2021г.,...

Израелнешънал нюз: Въпреки че Борисов и Фандъкова забраниха Луков марш през 2021г., той ще се проведе

Българският неонацистки марш, който се провежда ежегодно в столицата София от 2003 г., ще се състои, въпреки че беше забранен преди това, съобщава израелският сайт „Израел нешънъл нюз“.

„Луков марш” се организира от крайнодесни групи. Състои се от факелен марш в чест на Христо Луков, водач на съюзения с нацистите Съюз на българските национални легиони по време на Втората световна война, припомня изданието.

През 2021 г. кметът на София Йорданка Фандъкова и тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов работиха с органите на реда, за да забранят провеждането на крайнодесния марш, се казва в статията.

Европейският еврейски конгрес (EJC) осъди тазгодишното шествие, планирано за 25 февруари, и призова всички нива на управление да въведат забрана.

„Призоваваме местните и националните власти в България да забранят предстоящия планиран неонацистки Луков марш в София, както направиха през 2021 г. Това ужасяващо събитие насърчава расизма и антисемитизма и не трябва да се толерира в европейска столица“, каза EJC.

Посолството на Израел в България призова българските власти в Twitter да забранят провеждането на Луков марш.

„Луков марш е неонацистко шествие в чест на човек, пропагандирал антисемитизъм, ксенофобия, език на омразата и идеологически застанал зад депортирането на евреи от администрираните от България територии към лагерите на смъртта“, се казва в съобщението на посолството.

През февруари 2022 г. четири български политически партии осъдиха ежегодния неонацистки марш, а през 2018 г. Световният еврейски конгрес връчи на тогавашния премиер Борисов петиция, подписана от 175 000 души по света, с искане българското правителство да наложи административна забрана на шествието.

Българската прокуратура обеща, че ще работи с други служители, за да спре тазгодишното шествие, включително да проведе среща със софийските депутати, МВР и ДАНС, пише в статията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments