4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусИзраелски и палестински представители поеха ангажимент да се борят срещу междуетническото насилие

Израелски и палестински представители поеха ангажимент да се борят срещу междуетническото насилие

Израелски и палестински представители поеха днес ангажимент „да предотвратят всякакво ново насилие“ и „да работят за деескалация“, се казва в съвместно изявление, публикувано след края на срещата им в Йордания, предаде Франс прес.

След „задълбочени и откровени дискусии“ участниците в тази среща, проведена в град Акаба на Червено море, „препотвърдиха нуждата от това да работят за деескалация на терен и да предотвратят всякакво ново насилие“, се казва в текста.

Йорданският крал Абдула Втори каза на съветника на американския президент Джо Байдън за Близкия изток Брет Макгърк, участващ в израелско-палестинската среща, че трябва да бъдат положени повече усилия за „успокояване и намаляване на ескалацията“ в палестинските територии, предаде Ройтерс.

В срещата участваха началниците на израелските и палестинските служби за сигурност за пръв път от много години, заедно с представители на ключови регионални сили.

Дискусиите са част от засилената дипломатическа дейност на Йордания в сътрудничество с Вашингтон и регионалния партньор Египет за възстановяване на спокойствието в Израел и палестинските територии – ивицата Газа и Западния бряг – и на доверието между двете страни.

В края на разговорите израелското правителство и палестинската автономна власт „потвърдиха съвместната си готовност и ангажимент“ да предприемат незабавни действия за спиране на едностранните мерки за период от 3 до 6 месеца.

Това включва ангажимент от страна на Израел да спре обсъжданията за създаване на нови селища за период от 4 месеца и да не узаконява „дивите“ селища за период от 6 месеца, се казва в текста.

Докато траеше срещата, двама израелци бяха убити при палестинско нападение в северната част на Западния бряг – палестинска територия, окупирана от Израел от 1967 г.

В срещата участваха шефът на палестинското разузнаване Маджид Фарадж, ръководителят на израелската служба за вътрешно разузнаване (Шин Бет) Ронен Бар, координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк, както и йордански и египетски служители по сигурността.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments