Израелски учени създадоха лекарство на базата на стволови клетки за COVID-19

0

Израелски учени от клиника Рамбам в Хайфа създадоха и успешно проведоха първия етап от тестването на ново лекарство за COVID-19, базирано на стволови клетки на тялото. Главният изследовател на проекта Томер Бронщайн говори за това в разговор с РИА Новости.

Според него биохимиците са прилагали три дози от новото вещество на пациентите през деня, което е позволило напълно да нормализира нивото на насищане на кислорода в кръвта и да подобри тяхното благосъстояние. „Стволовите клетки имат способността да успокояват имунната система. Можем да кажем, че те работят като линейка в тялото “, каза Бронщайн, цитиран от lenta.ru.

Той отбеляза, че свойствата на тези клетки също са в състояние да спрат цитокиновата буря, при която имунната система започва да атакува собствените си органи и тъкани, опитвайки се да преодолее инфекцията. За да се получи веществото, от което учените се нуждаят, стволовите клетки се вземат от здрави хора, изпращат се в специален биореактор за десет дни и след това се поставят в инжекция.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук