Икономистите прогнозират нова глобална криза

0

Нова вълна от икономическа криза ще обхване света през 2025–2026 г., според доклад на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози (CMASF). Това съобщават „Известия“.

Икономистите отбелязват, че настоящият паричен стимул ще ускори силно пазарите, което ще доведе до прегряване с течение на времето. Анализаторите вярват, че три вътрешни сценария за Русия включват нова индустриализация, социален обрат или стабилизация.

Първият сценарий – „нова индустриализация“ – включва прилагането в света на основната прогноза за икономически растеж, благодарение на което ще бъде възможно активно стимулиране на инвестициите в Русия, технологично обновяване на производството и растеж на производителността на труда. Това може да доведе до увеличаване на заплатите и потреблението.

Вторият сценарий – „социален обрат“ – е да се осигури икономически растеж в страната чрез увеличаване на заплатите в публичния сектор, както и минималната заплата и пенсиите. Третият сценарий – „стабилизация“ – предполага реакция на структурната криза в световната икономика и ще се характеризира с липсата на изрични действия за стимулиране на растежа и заместването на вноса, съобщава lenta.ru.

По-рано беше съобщено, че прогнозите, че световната икономика ще излезе от кризата, причинена от пандемията на коронавируса през 2021 г., не са оправдани. Експерти от Висшето училище по икономика обясниха, че факторите, оказали негативно влияние върху световната икономика през 2020 г., все още не са елиминирани. По-нататъшно отрицателно въздействие ще окажат различните интензитети на антивирусните мерки, скоростта на ваксинация и появата на нови опасни щамове на вируса, прогнозират те.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук