15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусИкономически и социални мерки обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в традиционната си...

Икономически и социални мерки обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в традиционната си програмна реч в Солун

Пакет от икономически и социални мерки, както и мерки в секторите на обществения ред, здравеопазването и гражданската защита, обяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в традиционната си програмна реч в рамките на Солунския панаир.

Мицотакис се качи на трибуната веднага след българския премиер акад. Николай Денков, който също произнесе слово, след като посети палатата на България, която е почетна страна на тазгодишния Солунски международен панаир.

Гръцкият премиер благодари на Денков и заяви, че за гръцката страна е чест и привилегия да има тази година България като почетна страна на изложението.

Сред мерките, които обяви Мицотакис, е увеличаване на възнагражденията в публичния сектор с над 10 процента от 1 януари, както и на минималната работна заплата, която в момента е 780 евро и която ще бъде увеличена от април. Мицотакис обаче не посочи с какъв процент ще бъде това увеличение.

Разблокират се плащанията за трудов стаж, които бяха замразени по време на икономическата криза като мярка за борба с безработицата. Мицотакис обясни, че правителството предприема тази стъпка по-рано от очакваното, т.е. преди безработицата да е спаднала под 10 процента.

Гръцкият премиер обяви и удължаването на различни социални плащания и данъчни облекчения, които се отнасят до семействата с деца и хората с ниски доходи.

Мицотакис оповести и разширяване на програмата за ваучери за младежи “Youth Pass” с включване на лица на 18 и 19-годишна възраст, както и на обхвата на нисколихвените жилищни заеми за млади хора.

Също така той обеща засилване на конкуренцията в банковия сектор, като се разреши предоставянето на кредити и от небанкови институции.

Други мерки се отнасят до събираемостта на данъците като разширяването на електронните плащания в цялата търговия на дребно, задължително електронно плащане при покупко-продажби на недвижими имоти.

Част от мерките се отнасят до укрепване на системата на общественото здравеопазване, където ще бъдат наети нови медицински служители, ще бъдат създадени шест бази за хеликоптери за медицинска евакуация.

Ще бъде засилена и гражданската защита. Предвидени са както структурни промени, така и финансови стимули за насърчаване на застраховането на имуществото и увеличаване на резервните фондове за природни бедствия от 300 на 600 млн. евро. Средствата ще бъдат осигурени от увеличаването на данъка върху нощувките с 1 до 6 евро, предимно в луксозните хотели.

Мицотакис обяви и мерки за укрепване на обществения ред. Сред тях ще са разпоредби за ефективно изтърпяване на наказанията, т.е. осъдените на 15 години затвор няма да бъдат освобождавани след 5. Друга мярка е освобождаването на 2500 полицаи от задължението да охраняват обществени личности, като личната охрана на самия премиер ще бъде намалена.

Той заяви още, че оградата по границата с Турция по р. Марица (Еврос) ще бъде завършена.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments