14.7 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусИлияна Йотова разказа защо Петков и Василев са разочаровали президента

Илияна Йотова разказа защо Петков и Василев са разочаровали президента

И Кирил Петков, и Асен Василев получиха огромен шанс. Млади хора с претенции за сериозно образование, свежи идеи и нов поглед. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех.

Президентът Румен Радев има само една „вина“ – че им даде този шанс. Много бързо те се обърнаха срещу него, вместо да потърсят съюз. И сега изведнъж разочарованието у нас, българските граждани, е това, че те разочароваха младите и образованите.

В предизборна ситуация Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало правителството му. Този тийнейджърски подход е неоправдан. Хубаво е малко да си посипят главите с пепел.

Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Разочарованието от правителството, от коалицията, която беше създадена, стигна една точка на търпение както сред обществото, така и в мнозинството в Народното събрание и се получи така, че падна първото правителство от власт с вот на недоверие след като една от партиите в коалицията отказа да бъде част от мнозинството и нормално се стигна до предсрочни избори, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

„За първи път в най-новата история на България, а и преди това имаше толкова сложна коалиция от четири партии, които наистина са много различни. И това, което предлагат на обществото като политики, и като убеждения, дори и като идеология, макар че забравихме през последните десетилетия тази дума, тази сложност на коалицията в едно кризисно време очевидно предизвикваше и тези съмнения и за съжаление, те се оправдаха“, посочи Йотова.

Лично тя е смятала, че тази коалиция ще се задържи, защото споразуменията бяха подписани с „Продължаваме Промяната“, имаше категорично подписани условия, решения, които трябваше да бъдат взети, реформи, които трябваше да бъдат направени.

„Сякаш в самото начало имаше много сериозно съгласие за това, какво трябва да извърши тази коалиция. Идването на ПП на власт беше с много сериозни очаквания от хората. След 12 години управление на ГЕРБ, мнозина от нас повярвахме, че е възможна тази промяна. И натоварени с много очаквания, разочарованието беше много бързо и от голямата любов, се получиха големите резерви в хората, включително и в мен“, добави вицепрезидентът.

Във връзка с разочарованията, Йотова поясни, че бързината, с която са се опитали да правят реформи – в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следваха една след друга в България и като че ли за тези 7 месеца този темп не се оправда.

„Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви“, каза още Илияна Йотова.

Не знам дали веднага се започна с критики от президента към „Продължаваме промяната“, но в предизборна ситуация Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало правителството.

Първата публична проява на Петков бе по темата за Република Северна Македония. Президентът Радев направи Консултативен съвет, за да се потвърди позицията ни за присъединяването на РСМ към Европейския съюз. Румен Радев не ги е критикувал, а им подаде ръка, за да може Кирил Петков да отиде в Северна Македония с твърда позиция, добави вицепрезидентът.

По думите и решението на парламента за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз е успех за България.

Политичеката криза е най-нормална политическа криза. Конституцията предвижда служебен кабинет, който да върне стабилността на страната в това безвремие между два избора. В момента се случи много тежък период и ако няма Министерски съвет и министри щеше да бъде много тежко, каза още тя.

Остана горчивина след това управление. Обвиненията между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ обясниха, че битката беше на едни пари срещу други пари. Това кара хората да си останат вкъщи, а не да гласуват.

Последните дни Кирил Петков обясняваше неуспеха на правителството в липсата на комуникация. В такива ситуации никой не търси вината в себе си. Утре ако отново претендираме за власт, да сме осъзнали тези грешк. Виждаме тийнейджърска амбиция. По-малко хвалебствия и повече амбиция няма да навредят на никого, категорична е Йотова.

Кирил Петков и Асен Василев получиха огромен шанс. Имаха, не само 100 дни, а огроемн шанс да спечелят доверието на българските граждани. Тръгнаха като млади хора, с всиоко обарзование, със свежи идеи, президентът имаше „вина“, че им даде шанс. Този, който ги съветва не им мисли доброто. Разочорванието в нас е, че разочароваха нас и за това – за младите хора, добре образовани, които знаят как да управляват страната, допълни още вицепрезидентът.

Йотова коментира и служебния кабинет начело с Гълъб Донев.

Не смятам че имаме проблем с БСП и те с нас. Част от ръковдството смята че неуспехите, които имат се дължат на президентската инститция. Нека на изборите да проверят дали е така. Представителите на БСП в служебния кабинет са подбрани на експертен принцип. Право на президента е да намери, според него, най-добрите авторитети, които могат да свършат най-добрата работа.

Най-добрият служебен кабинет се състои от хора, които не се борят за власт. Те са хора, които трябва да преведат обществото през кризите.

Тримата, които са представители на БСП трябва да е гордост и чест за всяка партия, че има хора, които са част от служебен кабинет.

Няма изискване президентът да се консултира с политичиеските партии, посочи Йотова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments