20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоПо светаИлон Мъск и експерти предупреждават за опасностите от развитието на изкуствения интелект

Илон Мъск и експерти предупреждават за опасностите от развитието на изкуствения интелект

Предприемачът Илон Мъск и експерти в сферата на изкуствения интелект (ИИ) призовават да бъде прекратено за шест месеца обучението на системи, базирани на ИИ, които са по-мощни от технологията зад чатбота „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT), създадена от американската иновативна компания „Оупън Ей Ай“ (OpenAI). В открито писмо те предупреждават за потенциални рискове, пред които човечеството може да бъде изправено поради развитието на изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

„Мощни системи, базирани на изкуствен интелект, трябва да се разработват, само когато сме сигурни, че от тях ще има полза и рисковете, които може да възникнат при тяхното развитие, ще бъдат управляеми“, се казва в писмото. В него се описват потенциалните икономически и политически сътресения, с които може да се сблъска цивилизацията от страна на конкурентни на човека системи, базирани на ИИ. Авторите на писмото призовават разработчиците на изкуствен интелект да работят с политиците и с регулаторните власти, за да бъдат предотвратени опасностите, които може да възникнат.

Европейската агенция за полицейско сътрудничество „Европол“ предупреди в началото на седмицата, че чатбовете с изкуствен интелект, като „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT), „имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments