13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусИлон Мъск определи изкуствения интелект като една от най-големите заплахи за нашата...

Илон Мъск определи изкуствения интелект като една от най-големите заплахи за нашата цивилизация

Появата на чатбота „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT) показва, че изкуственият интелект е станал невероятно напреднал – нещо, за което всички трябва да се тревожим. Това е казал американският предприемач Илон Мъск пред присъстващите на Световната правителствена среща на върха в Дубай, цитиран от Си Ен Би Си.

„Изкуственият интелект е един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията“, е алармирал милиардерът, малко след като е говорил за развитието на „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT), софтуер, който дава поразително близки до човешката реч отговори на потребителски запитвания.

„Той (изкуственият интелект – бел. р.) може да е както положителен, така и отрицателен и дава големи, големи обещания, големи възможности“, е казал Мъск, като е подчертал, че заедно с това представлява и голяма опасност за човечеството.

Ръководителят на „Тесла“ (Tesla), „СпейсЕкс“ (SpaceX) и „Туитър“ (Twitter) е съосновател на компанията „Оупън Ей Ай“ (OpenAI), американски стартъп, който разработи така наречения генеративен изкуствен интелект, чрез който функционира чатботът „ЧатДжиПиТи“.

Програмата е усъвършенствана форма на изкуствен интелект, задвижван от голям езиков модел, наречен „ДжиПиТи-3“ (GPT-3). Той е програмиран да разбира човешките думи и да генерира отговори въз основа на огромни масиви от данни.

Според Мъск приложението „илюстрира на хората колко напреднал е станал изкуственият интелект“, който се развива от известно време, но „досега нямаше потребителски интерфейс, който да е достъпен за повечето хора“.

Докато автомобилите, самолетите и медицинските изделия трябва да покриват регулаторни стандарти за безопасност, за изкуствения интелект все още няма никакви правила или разпоредби, които да държат развитието му под контрол, е казал Мъск.

„Честно казано, мисля, че трябва да регулираме безопасността на изкуствения интелект“, е добавил той.

По думите му регулациите могат да забавят леко развитието на изкуствения интелект, но това също може да е нещо положително.

Мъск напусна борда на „Оупън Ей Ай“ през 2018 г. и към момента не притежава дялове от компанията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments