7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаИма ли риск от провал на санкционния режим срещу Русия на Острова

Има ли риск от провал на санкционния режим срещу Русия на Острова

Във Великобритания водещите кампания за затягане на санкциите срещу Русия заявиха, че те трябва да включват и роднини на вече санкционираните след изнесени данни от вестник „Таймс“, че 8-годишна дъщеря на един от приближениет на Владимир Путин притежава апартамент за 2,3 милиона паунда в лондонския квартал Кенсингтън.

В статия озаглавена: „Режимът на санкции срещу Русия пред риск да се разпадне“, анализатори на вестник „Таймс“ разкриват, че стотици милиони паунда под формата на недвижимо имущество са притежание на членове на семейства на хора в близки връзки с  Кремъл, които вече са санкционирани от Лондон и Киев.

На повече от 1300 лица бяха замразени авоарите във Великобритания  след руското нахлуване в Украйна миналата година. Санкциите обаче не засягат членовете на техните семейства и това умело се използва, показват нови данни за пране на пари на Острова. В съвместното разследване на „Таймс“ и „Трансперънси интернешънъл“ освен вече споменатия случай с 8-годишното момиче, са изброени още много други пробиви в системата.

Сред тях е съпруга на санкциониран олигарх, която притежава търговски помещения в лондонския квартал Падингтън, купени за близо 100 милиона паунда, включващи офиси и пъб. Санкциониран от Украйна руски тютюнев магнат е приписал на децата си части от имение от 19-ти век  в графство Съри на стойност 40 милиона паунда. А също и семейството на проруски политически активист от Крим, помогнал за анексирането на полуострова от Русия и издирван в Украйна по подозрения в държавна измяна, който притежава няколко имота в елитни лондонски квартали.

Снощи правителството бе призовано от високопоставени депутати на Консервативната партия в Камарата на общините да преразгледа режима на санкции. Сър Иън Дънкан Смит, бивш лидер на торите и съпредседател на междупартийната парламентарна група за санкциите „Магнитски“, заяви:

„Трябва да се справим с всичко това много бързо. Обединеното кралство трябва да си вземе поука от правителството на САЩ, защото то е санкционирало повече хора с по-широк обхват, така че става дума и за семействата им. Обединеното кралство категорично изостава далеч след САЩ“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments