14.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоЕвропейски хроникиЕК: Пожарът в Александруполис е най-големият, откакто се води статистика

ЕК: Пожарът в Александруполис е най-големият, откакто се води статистика

Пожарът в Северна Гърция продължава да е активен на места и днес. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща бързо изплащане на обещетения.

Говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари изказа подкрепа към Атина.

Съпричастност и помощ оказва ЕС на Гърция заради големите пожари това лято, заяви говорителят на Европейската комисия:

„В момента Европейската комисия координира усилията за преодоляване на бедствията в различни части на Европа чрез Механизма за гражданска защита. Трябва да отбележим, че в района на гръцкия град Александруполис сме свидетели на най-големия горски пожар, откакто Европейският съюз води пожарна статистика. Мобилизирахме 12 самолета от нашия резерв и изпратихме повече от 400 пожарникари и противопожарни автомобили.“

Пожарникарите овладяват постепенно огнищата в Северна Гърция при много трудни условия –  висок терен и продължаващият вятър,съобщи заместник областният управител на Еврос. Огънят предизвика екологоична,но и икономическа катастрофа според местните жители.Фермерите в следващите поне пет години нямат възможност да отглеждат животни.

Стотици огнеборци, включително подкрепления от Сърбия, Словакия, Чехия и Албания, продължават битката с пожара северно от гръцкия град Александруполис, който отне живота на 20 души по-рано този месец.

Борбата със стихията продължава вече 11-ти ден.

Изпепелена е площ от над 800 квадратни километра, включително около една трета от територията на националния парк „Дадия“.

Производството на маслини и зехтин почти спира,защото изгоряха маслинени плантации. Реколтата на плодове и зеленчуци е напълна унищожена. Много фермери заявиха,че напускат района и се преселват в други области на страната .Властите в опожарените райони в Северна Гърция се опасяват,че тези области ще опустеят поради невъзможност за селскостопанска активност.

„Хората са изплашени, гневни и не виждат перспектива“, споделят местните жители пред медиите.

На извънредно заседание на министерския съвет, премиерът Кириакос Мицотакис съобщи,че започва изплащане на обещетения на засегнатите от пожарите.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments