15.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоПо светаИнвестиционни мениджъри във фондове за управление на активи предупреждават за повишен риск...

Инвестиционни мениджъри във фондове за управление на активи предупреждават за повишен риск от рецесия в САЩ

Ръководители на инвестиционните подразделения на два от най-големите фондове в света за управление на активи предупреждават, че рискът от настъпване на рецесия се повишава, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Водещите инвестиционни мениджъри на „Блекрок“ (BlackRock) и „Амунди“(Amundi) отправят това предупреждение, въпреки че представителите на администрацията във Вашингтон и все повече инвеститори вярват, че повишаването на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) няма да нанесе значителни щети на икономиката на страната. Те посочват пред „Файненшъл таймс“, че икономиката на САЩ  до голяма степен изглежда устойчива на фона на агресивното повишаване на лихвите, но „вече се появяват пукнатини, особено на трудовия пазар“.

„Смятаме, че е много вероятно да настъпи рецесия. Въпросът е колко „дълбока“ и продължителна ще бъде тя…“, заявява Винсент Мортие, главен инвестиционен директор в „Амунди“. Този фонд управлява активи на стойност от 2,1 трилиона долара, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Винсент Мортие очаква икономиката на САЩ да се свие в края на тази или в началото на следващата година.

От своя страна Рик Райдър, който е главен инвестиционен директор на подразделението за активи с фиксирана доходност на „Блекрок“, посочва, че през последните седмици е все по-песимистично настроен по отношение на състоянието на икономиката на САЩ. Той отбелязва, че забавянето й вече е започнало.

„Не мисля, че можете да отпишете рецесията“, отбелязва Райдър.

Фондът „Блекрок“ управлява активи на стойност от 9,4 трилиона долара.

Подразделенията, управлявани от двамата инвестиционни директори, са закупили значителен обем от американски държавни ценни книжа, тъй като предполагат, че те „ще се представят добре“ при отслабване на икономиката на САЩ. Освен това и двамата мениджъри очакват да се понижи стойността на щатския долар, посочва „Файненшъл таймс“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments