22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоУ насИнж. Иван Досев: АПИ не е правила авансови плащания, които не са...

Инж. Иван Досев: АПИ не е правила авансови плащания, които не са позволени

По преценка на министъра – това пише в заповедта за прекратяване на договора, обясни в предаването „Тази сутрин“ по БТВ инж. Иван Досев – уволнен от управлението на АПИ. Вчера ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ беше освободено. Новият министър иска да изгради нов екип, коментира бившият член на управителния съвет на агенцията. В сайта на МРРБ са обаче посочени други причини за нашето отстраняване, отбеляза инж. Досев.

В съобщението на сайта пише: Плащане на аванси за строително – монтажни работи за обекти, които нямат готовност и разрешения за строеж. Такава причина с нас не е коментирана, заяви инж. Досев. Той обяви, че среща с регионалния министър не е имал. „От съобщението не става ясно за кой договор говорят – предполагам, че говорят за договори, по които са дадени значителни суми като аванси“, отбеляза инж. Досев.

„Не сме правили авансови плащания, които не са позволени. Не разбирам къде се отива с твърдението, че са извършени авансови плащания без проектна готовност. Договорите са за инженеринг, те включват проектиране и строителство. Нормално е авансът да се плати, ако има такава клауза в договора, и след даването на аванса да се извършат дейностите по проектирането и изграждането“, обясни инж. Досев. По думите му това са суми, които се приспадат от всяка една извършена и актувана дейност. „Част от сумите отиват за строеж, част от тях – за проектиране и строителни дейности“, обясни той. „Не може да се обвинява Пътната агенция, че е извършила някакви плащания, при условие, че за да извършим плащанията, ние сме получили целеви средства. Средствата за конкретните договори идват от държавния бюджет и се гласуват с постановления на Министерския съвет. Те дори не постъпват в АПИ, а стоят в една сметка, за която разрешение се дава от МРРБ“, каза още инж. Досев. Според него АПИ не си е позволила да сключи нето един договор без санкцията на принципала.

По думите на инж. Иван Досев най-скъпа е магистрала „Люлин“. „Цената на километър е относително понятие, което не би трябвало да се използва, заради особености на терена. Колкото по-голям е броят на съоръженията и колкото по-лоша е геологията – цената се вдига“, обясни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments