22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоУ насИнфекционист: 80% от заразените в София-град са с Омикрон

Инфекционист: 80% от заразените в София-град са с Омикрон

„Над 80 процента от заболелите в София-град са с варианта Омикрон. Този процент за страната е малко над  40. Може да кажем, че този вариант постепенно взема превес над Делта варианта и вървим в посока да се превърне в доминантен. Факт е, че той протича с по-лека като проява клиника, но е доста по-заразен”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия инфекционистът д-р Трифон Вълков.

По думите му лекарите очакват с нетърпение появата на първите противовирусни препарати за лечение на COVID-19 – така наречените моноклонални антитела. „Това ще е първият ключ в борбата с вируса. Разбира се, разполагаме с оръжие в лицето на ваксините, но те са превантивно средство, за да не се допусне голямо разпространение на вируса. Но за хората, заразили се с вируса и попаднали в болница – трябва да има алтернативен начин на лечение”.

Доктор Вълков подчерта, че вече има разработки на ваксини, които да са адаптирани към Омикрон варианта. „Друг е въпросът дали имаме нужда от такава адаптирана ваксина. Говорим за държави с висок процент на ваксинация. Ако човек е ваксиниран и има и бустерна доза – имунитетът му е достатъчно напрегнат в следващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на Омикрон варианта”.

„53 процента е по-малка вероятността човек да влезе в болница, ако е заразен с Омикрон. 74 процента е вероятността да попадне в интензивно отделение, а около 92-93 процента е вероятността да почине след заразяване с Омикрон.  Това обаче важи само за хора преболедували или ваксинирани”, посочи той. „Засилва се притока на деца към педиатричните отделения“, допълни д-р Вълков.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments