22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусИнфлацията в Русия през август е спаднала под 15 процента

Инфлацията в Русия през август е спаднала под 15 процента

Инфлацията в Русия се е понижила под прага от 15 процента през август, съобщи днес националната статистическа служба Росстат, цитирана от Франс прес.

Показателят, който през април скочи до 20-годишен максимум, спада под този праг за първи път от началото на руската военна интервенция в Украйна и последвалите я санкции.

През август цените са се повишили с 14,30 процента на годишна база спрямо 15,10 процента през юли.

Най-голям растеж отново бележат цените на храните – с 15,8 процента на годишна база. Това се дължи най-вече на поскъпването на основни продукти като захар (+45 на сто), зърнени храни (+30 на сто), тестени изделия (+25 на сто), масло (+24 на сти), мляко (+21,5 на сто) и хляб (+18,1 на сто).

В сравнение с юли обаче цените като цяло леко спадат – с 0,5 процента, а тези на хранителните продукти – с 1,4 процента.

За първи път от началото на руската офанзива в Украйна през февруари инфлацията отстъпва под 15 процента.

Към април инфлацията достигна най-високото си ниво от 2002 г. – цели 17,8 процента, отчетено на годишна база.

Повишаването на цените обаче вече значително е намалило покупателната способност на руснаците, които имат малко спестявания, а реалните заплати също са намалели, отбелязва АФП.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин заяви, че най-силната точка на икономическите затруднения, причинени от западните санкции, е премината, въпреки логистичните проблеми в някои сектори.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се е свил с 4,1 процента през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2021 г., след като между януари и март се е увеличил с 3,5 процента, съобщи също така Росстат днес.

Това са първите официални консолидирани данни за растежа на икономиката на Русия за цяло тримесечие след началото на инвазията на Москва в Украйна в края на февруари.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments