16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусИнфлацията у нас: Колко от българите се затрудняват да плащат навреме битовите...

Инфлацията у нас: Колко от българите се затрудняват да плащат навреме битовите си сметки

Ръст на просрочените дългове заради инфлацията.

54% от българите изпитват затруднения да плащат навреме битовите си сметки, показва изследване за ефекта от инфлацията в 13 държави. Заради поскъпването на живота все повече потребители у нас свиват основните си разходи и са склонни да теглят заем, за да покриват всекидневните си разходи. предава NOVA.

Само за година делът на тези, които успяват да спестяват, е намалял три пъти. Ръстът на инфлацията бързо изпревари доходите на българите, показва проучването. Според данните едва при 35% има повишение на заплатата през последните 6 месеца, а при 65 на сто – доходите са останали непроменени.

Това кара много домакинства да търсят план Б, за да се справят с традиционните си разходи. Подобни трудности изпиват и домакинствата в Хърватия, Румъния и Германия. А далеч по-лесно с фактурите се справят потребителите в Швеция например, показва проучването.

Инфлацията вече започна да топи и спестяванията на българите. Последните данни на БНБ показват, че най-дребните депозити в банките намаляват както като брой, така и като сума.

Само за година спестяванията до 5 хил. лв. са се стопили със 71.6 млн. лв., показва статистката към декември м.г. В същото време влоговете над 1 млн. лв. се увеличават рекордно – с 206 броя за една година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments