22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоУ нас„Информационно обслужване“ започва издаването на зелени сертификати за преболедували

„Информационно обслужване“ започва издаването на зелени сертификати за преболедували

Системата за генериране на зелен цифров сертификат, която беше разработена в изключително кратки срокове от „Информационно обслужване“, започна издаването на сертификати за преболедували COVID-19. Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство“, без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Още в първите минути, в които системата заработи, над 1000 преболедували вече получиха своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила на 01.06 до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификата. Броят на преиздадените сертификати от вчера, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000.

Гражданите, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.

Обръщаме внимание, че сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

На този етап налични са сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19 лица. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments