11.7 C
София
сряда, септември 8, 2021
НачалоУ насИрена Анастасова: Предложението ни за един учебник по предмет за всеки клас...

Ирена Анастасова: Предложението ни за един учебник по предмет за всеки клас ще улесни учителите и ще уеднакви изучаваното от децата в България

„Няма как да се обясни на родителите и на обществото, че едно дете на 3 или 4 години може да е без маска, а едно дете на 5 или 6 години трябва да е с маска в детската градина. Смятам, че тази дискусия трябва да продължи и Министерството на образованието трябва да намери най-оптималното решение.“ Това заяви по БНР народният представител от „БСП за България“ и председател на Комисията по образованието и науката Ирена Анастасова.

По темата за подготовката на учебната година Анастасова съзря проблем в това, че здравните власти имат едни изисквания, а училищните власти, които са най-близо до децата и най-добре виждат какво се случва, имат друго виждане, и тези две позиции не винаги се срещат.

„Има какво да се желае, винаги има какво да се направи повече. Можеше да се оборудват класните стаи с ултравиолетови лампи. Можеха и да бъдат отпуснати средства за присъственото обучение, още повече, че една голяма част от училищата поеха присъственото обучение във времето, в което го имаше за сметка на собствените си бюджети. И до момента нямат отпуснати целеви средства, за да могат те самите да закупят такива лампи или да закупят други уреди и материали, които ще им помогнат при реализирането на изискването за здравословни условия за работа на децата“, посочи Анастасова.

„БСП предлага да има един учебник по предмет за всеки клас. В последните години процесът на избор на учебник беше крайно либерализиран и на практика учителите избират измежду пет, шест или седем учебника, което в никакъв случай не подобри качеството на образованието. Единият учебник, от една страна, ще улесни учителите, от друга страна, ще  уеднакви това, което учат всички деца в България“, представи законопроекта на левицата Ирена Анастасова в предаването „Преди всички“. Тя подчерта, че предложението предвижда запазването на настоящата процедура по избор на учебник.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments