13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоЕвропейски хроникиИрландецът Паскал Донъхю е единственият кандидат за шеф на Еврогрупата

Ирландецът Паскал Донъхю е единственият кандидат за шеф на Еврогрупата

Ирландецът Паскал Донъхоу е единственият кандидат за наследяване на поста, който заема и в момента – председател на Еврогрупата, неформален орган, който обединява финансовите министри на 19-те страни от еврозоната. Това се посочва в комюнике, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Избирането на нов председател с мандат от две и половина години трябва да стане по време на следващото заседание на Еврогрупата на 5 декември. Паскал Донъхю, който е на 48 години, заема този пост от юли 2020 г.

Шефът на Еврогрупата е сред тези, чиито глас има най-голяма тежест в Брюксел наред с председателите на трите основни институции на ЕС – Урсула фон дер Лайен (Европейска комисия), Шарл Мишел (Европейски съвет), Роберта Мецола (Европейски парламент) и Жозеп Борел (Върховен представител на ЕС за външната политика).

Неговата мисия е да председателства месечните заседания на финансовите министри, чиято цел е да се гарантира координацията на националните икономически политики.

Тази задача се оказа от съществено значение след финансовата криза през 2008 г., последвалата дългова криза в няколко страни членки на ЕС, както и по време на ковид кризата, която потопи европейската икономика в историческа по мащабите си рецесия.

Функцията председател на Еврогрупата е особено важна в момента, тъй като Европа се е отправила към рецесия тази зима, най-вече като последица от войната в Украйна.

Както обеща преди да заеме поста през 2020 г., Паскал Донъхю допринесе за смекчаване на напрежението между т.нар по-пестеливи северни страни и по-склонните към разходи страни от Южна Европа, което подкопаваше единството в Еврогрупата.

За преизбирането му на поста е нуждо обикновено мнозинство от 10 гласа. Това изглежда вече е постигнато, според източници, които отбелязват, че никой не се е противопоставил на кандидатурата му. Потенциалните кандидати трябваше да обявят кандидатурите си до днес на обяд.

Еврогрупата бе създадена заедно с еврото през 1998 г., припомня АФП.

Първият постоянен председател, от 2005 до 2013 г., бе Жан-Клод Юнкер от Люксембург, който впоследствие застана начело на ЕК от 2014 до 2019 г. Преди това функцията се изпълняваше на ротационен принцип.

Юнкер бе наследен от нидерландеца Йерун Дейселблум, а след това от португалеца Мариу Сентену, преди Еврогрупата да бъде оглавена от Паскал Донъхю.

Хърватия трябва да се присъедини към еврозоната от 1 януари идната година и да стане 20-та й страна членка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments