28.5 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусИскаме финансова помощ от ЕС за инфраструктурата, по която се пренася украинско...

Искаме финансова помощ от ЕС за инфраструктурата, по която се пренася украинско зърно

България се присъединява към искането на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за финансова помощ от Европейския съюз за инфраструктурата, по която бива пренасяно украинско зърно.

Европейската подкрепа е нужна заради тежкия трафик по създадените коридори за транзит, е било посочено на онлайн среща с министрите на земеделието на 5-те държави членки, в която участва българският министър Кирил Вътев.

България анализира нуждите от инвестиции в своята транспортна инфраструктура, свързана с преноса на украинско зърно.

Петте държави членки настояват и за продължаване на забраната за внос на украински продукти до края на годината, като фокусът на България е върху слънчоглед, нерафинирано олио и сухо мляко, уточняват още от Министерството на земеделието.

По-рано днес стана ясно, че България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия са съгласували искане към Европейската комисия за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна до края на годината. Това предаде ТАСС, като цитира изказване на полския министър на земеделието и развитието на селските райони Робърт Телус на пресконференция след среща с представители на четири държави за по проблема с вноса на украинско зърно след 15 септември.

„Изработихме обща позиция, която ще представим на следващия съвет“, каза Телус.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments