16.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусИскане за освобождаване на главния прокурор Гешев е първият приоритет на кабинета...

Искане за освобождаване на главния прокурор Гешев е първият приоритет на кабинета на Мария Габриел

Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. Това каза кандидатът за министър-председател Мария Габриел пред парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание.

Искам да ви благодаря за днешната среща. Изправям се с чувство на гордост и с чувство на скромност, защото вие ме познавате. Заедно с вас последните 14 години сме работили и сме постигали резултати и в рамките на моите дейности, каза Габриел.

Днес заставам пред вас с чувство за голямата отговорност, която всички ние носим пред българите. Затова и ключовата дума на днешните срещи ще бъде „диалог“ – между парламентарните групи по конкретни приоритети, в краткосрочен и средносрочен план, които да са приоритети за България и българите. Именно, за да изпълним тези приоритети, имаме нужда от работещо правителство, което да носи отговорност, каза пред депутатите от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Нека взема за референция най-високия кредитен рейтинг – ААА – и днешното ми послание към всички ще бъде да работим всички заедно за екипна България и за българска стратегия на трите А-та – амбиция, авторитет, ангажимент, допълни номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер.

Според нея предизвикателството днес е да се води такъв диалог с партиите, който да изпълни със съдържание тези думи.

Мария Габриел представи 10 приоритета, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат. На първо място тя постави план за излизане от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. На второ място Габриел посочи стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Като трети приоритет тя открои правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, НПК, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и Комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират дотук, а да се стигне до конституционна реформа, коментира тя.

В светлината на обстоятелствата в последните седмици, първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт, каза Габриел.

Тя изтъкна като свои приоритети приемането на България в еврозоната и Шенген.

Сред приоритетите, представени от номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер, са справяне с инфлацията и ръста на цените, ясно гарантиране на енергийната сигурност на страната, преодоляване на закъснението по оперативните програми, подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, „войната по пътищата“, справяне с миграцията и модернизация на армията. Осмият приоритет, който Габриел посочи, е ускоряване участието на България в проекти, свързани с модернизацията на страната – в сферите на науката, образованието и културата, в секторите със зеления енергиен преход и дигитализация на публичния сектор.

Ключови за модернизацията на страната са инвестициите в младите хора, това означава модерно и иновативно образование, даващо повече възможности за младите, коментира Габриел.

Преодоляване на регионалните различия чрез целенасочени действия за стимулиране на умения, според нуждите на пазара на труда, също е сред приоритетите, представени от Мария Габриел.

Опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика е десетият приоритет, посочен от кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments