Испания подкрепя предложението на Г-7 за таван на цените на руски суров петрол и нефтени продукти

0

Испанският премиер Педро Санчес подкрепи решението на Г-7, взето в петък. То е за налагане на таван на цената за внос на руски суров петрол и нефтени продукти в опит да се ограничат приходите на Москва и да се намалят възможностите на Кремъл за финансиране на войната в Украйна.

Според Педро Санчес само „единството може да спре агресора и несправедливата му война в Украйна“ . Той призова Европейската комисия „веднъж завинаги“ да реформира пазара на електроенергия, за да защити „средната и работническата класа“ от високите сметки, които са принудени да плащат. Припомни и, че вече почти година Испания изисква от Брюксел „генерализирана“ намеса на цената на газа, както и отделянето му от формирането на крайната цена на електроенергията.

Според Санчес много европейски страни „гледат със завист“ към Испания и Португалия заради т.нар. иберийско изключение, което ограничава цената на природния газ, но изрично уточни, че това е възможно защото двете страни не са зависими от доставките на руски газ, тъй като го внасят от Алжир.

Той отхвърли предложението на опозиционната консервативна Народна партия да заложи на изграждането на нови атомни централи, с аргумента, че това ще отнеме 15 или 20 години и не е решение на сегашната спешна ситуация с високите цени на тока.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук