-5.6 C
София
петък, януари 14, 2022
НачалоVoayageИсторията на първото водно бунгало на Малдивите

Историята на първото водно бунгало на Малдивите

Ако смятате, че Малдивите винаги са били синоним на луксозен островен рай, грешите! Преди четири десетилетия този отдалечен архипелаг е бил обитаван само от рибари. Чудните острови не са били известни на външния свят и не е имало чуждестранни инвестиции. На остров Хулхуле (сегашното международно летище) имало само малка въздушна писта, построена от доброволци, без редовни полети.

Това се променя на 3 октомври 1972 г., когато Курумба Малдивите (тогава наричано Курумба село) се отвори за бизнес като първият курорт на Малдивите. 266 чужденци посели през тази година острова, като отседнали а в селски колиби и се захласвали по кристално чистата вода, която се плискала по глезените им.

През последните 46 години този брой е надхвърлил 1,4 милиона туристи. Оттогава в архипелага са отворени над 140 курорта. Малдивите преминаха от скрит скъпоценен камък към силно желана, задължителна дестинация за почивка и с ексклузивни водни вили, които се издигат от аквамаринови лагуни и перфектни плажове, не е трудно да се разбере защо.

Знаете ли, че на Малдивите живеят около се намират 2/3 от над 8000 надводни вили в света? И списъкът продължава да се увеличава почти всеки месец! Но къде на Малдивите е построена първата водна вила? Кой донесе тази концепция на бреговете на Малдивите?

blank

Това е въпрос, който има толкова много противоречиви отговори. Мохамед „Моди“ Ибрахим Диди, който е бил мениджър на Барос през 80-те и 90-те години, споделя пред Maldives Insider, че първата надводна вила е построена в Адааран Престиж Ваду (наричана тогава Vadoo Diving Paradise) през 1986 г. Тя е замислена от тогавашният японски собственик Токохико Сакамото, който продаде курорта на хотелската група на Шри Ланка Aitken Spence през 2006 г., добави той.

Според други, които са служили в индустрията по това време, първото надводно бунгало във Vadoo е проектирано от сингапурска архитектурна фирма. Японски екип предостави инженерния опит на проекта.

blank

„Това конкретно водно бунгало сега не се използва за настаняване, а за исторически цели“, каза Pranjal P D Sarmah, основател на туристическа агенция 360 Degree World.

Ахмед Васим, който по това време е постоянен мениджър във Vadoo, каза, че служители от водещи местни курортни оператори като Universal и Villa Hotels са посетили острова, за да проучат концепцията. Тогавашният министър-председател на Малайзия Махатхир Мохамед също бил на посещение, добави той.

blank

Иновациите на Sakamoto несъмнено задействат вълна от строителни проекти, включващи надводни вили. Две години по-късно Курамати отваря първото си надводно бунгало, последвано от Барос през 1992 г. И останалото е история, тъй като почти всеки курорт, който се е открил оттогава, разполага с надводни вили.

blank
Моделът за надводни вили на Малдивите е прост. Подобно на перли над вода, тези вили са поставени окачени на кокили в тюркоазената лагуна, свързани с острова чрез дървена пътека. Частна тераса на вилата се простира в хамаци или подобни предмети до слънчеви бани, предлагайки удобството да слушаш шума на вълните и да наблюдваш живия морски живот отдолу. Дървено стълбище води директно от терасата към лагуната, за дневна доза гмуркане с шнорхел или за случайно потапяне в океана. Повечето вили имат допълнителен хол, прикрепен към спалнята. Просторна баня се отваря навън с вана на открито и е оборудвана с най-новите луксозни удобства.

blank

Някои нови участници в курортния пазар на Малдивите сега отиват по-далеч, с многоетажни дворцови надводни резиденции, които предлагат на гостите всичко, за което се сетят, без да се налага да излизат. Частни басейни над плискащите се води на лагуната, небесни палуби, които се превръщат във всичко, което искате, СПА светилища в резиденцията, прибиращи се покриви …

blank

Самата концепция за надводни бунгала е относително нова. Говори се, че група от трима американци, управляващи малък хотел в Таити, са построили първото надводно бунгало в света преди около 50 години. Това беше креативно решение на проблема с техния хотел без плаж!

blank

Това не е проблем за малдивските курорти; почти всеки остров има дълги плажове от мек бял пясъчен плаж. Но надводните вили на Малдивите продължават да стават все по-големи и по-добри. И тяхната привлекателност продължава да расте.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments