-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоЕвропейски хроникиИталиански министър критикува ЕС за "унижението" на България и Румъния за Шенген

Италиански министър критикува ЕС за „унижението“ на България и Румъния за Шенген

Медиите в Италия, дадоха широк отзвук на изказване на вътрешния министър на страната Матео Пиантедози. В него той критикува ЕС за неприемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Министър Пиантедози определя заседанието в Брюксел за разочароващо и като тъжен ден за ЕС.

„Бях свидетел на унижението – неразбираемо и неоправдано към две държави като България и Румъния, които имат всички характеристики да бъдат в Шенгенското пространство“.

„Те са братски държави“, казва още италианския вътрешен министър и подчертава, че двете страни „са извървяли искания от тях път и биха допринесли да има важен контрол на източните граници на ЕС, който не може да осигури такъв срещу незаконната имиграция“.

Той критикува факта, че се поставят препятствия срещу два народа, с които се споделят общи корени и хоризонти и настоява ЕС да постигне синхрон с партньорите за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния.

Министър Матео Пиантедози е сигурен, че позициите на държавите, които са против, „могат да бъдат преразгледани в светлината на една силна инициатива на Европейската комисия, защото свободното движение на европейските граждани в рамките на сигурни граници е в интерес на всички“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments