22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоVoayageИталия - царството на диджестивите

Италия – царството на диджестивите

Традиционното италианско меню е оформено така: предястие,  макарони или паста, а после месо, риба, десерт, кафе и amazza caffè. Или след кафето се пие „убиецът на кафето – диджестивът, който е алкохолна напитка за храносмилане. Сервира се до 40 грама като може и да е горчив. Известен е като амаро или битер заради вкуса от билките, от които е направен.

Като мост от кафето към диджестива може да послужи Caffè delmarinaio – този от крайбрежието на градчето Сан Бенедето дел Тронто (област Марке), който е съчетание от кафе, билки и алкохол. Пие се топъл – хем сгрява, хем държи будни излезлите в морето рибари.

В Италия има 20 области – всяка с най-различни храносмилателни по направа и вкус напитки, а и е трудно да се изброят всичките, казва кореспондентът ни в Италия Елена Шаханова:
„Има редица по-особени. Но най-напред  трябва да се каже нещо също важно: италианците пият ракия след хранене за храносмилане. Ако случайно си поръчате по нашенски, ще ви погледнат смаяно, че даже и уплашено, че ще ви стане лошо…Обяснете, че сте калени в тази наша традиция!“

„По повод, че ракията е сериозно питие – подарих на мой чичо бутилка Limoncello – диджестива от лимони. Погледна той бутилката, поразгледа я, отвори я и каза: „Какъв е тоз парфюм? Я, си го вземи! Благодаря ти, все пак!“. Следващият път му занесох чудна ракия от област Венето и всичко си дойде на мястото!“, добави тя за предаването „Летни нощи“ по програма „Хоризонт“.

Лимончелото не е парфюм, а много вкусна и ефикасна за храносмилането напитка. Създадена е най-напред в района на Соренто, където расте местен сорт лимони. То вече се прави и по други места в южната част на Италия като е важно лимоните да са откъснати от дървото и да не са обработвани с никакви химикали. Или както се казва „истински лимони“.

Същото се отнася и за диджестива от портокали – казва се Arancino. Правят се още ликьори от дафинов листкоприва и мента. Елексир е и ликьорът от орехи. В област Пиемонте и алпийската долина Вале д‘Аоста диджестивът от различни билки е Gennepi, а за остров Сардиния типичен е този от плодовете на растението мирта.

На остров Сицилия в района на Катания „Il fuoco del vulcano“ или „Огън от вулкана“ е диджестив от запарка на билки от снагата на вулкана Етна и листенца от рози. Произведен е по древна рецепта, останала непроменена във времето с високо алкохолно съдържание от 70%. Нито се върти, нито боли глава от него.

И от „Ликьора на вещиците“, който е 40 градуса също. Създаден е в град Беневенто, област Кампания и е свързан с легенда за вещици в този край. Слави се със свободния си дух, наследен от синити, римляни и лонгобарди, живели някога в този планински район.

Жените се занимавали с билкарство. Правели различни целебни напитки и през Средновековието започнали да ги смятат за вещици. Според легендата нощем те се събирали и танцували крайорехово дърво, давайки живот на магическа отвара за влюбените. По този повод журналистът Федерико Куаранта в предаването си “IlProvianciale” по първи канал на обществената телевизия РАИ, посветено на вещиците от Беневенто и ликьора казва :
Познанието и знанието винаги са били плашещи и затова се чудя каква може да е вината на тези жени, смятани за демонични, еретични, опасни, когато дълбоко в себе си са искали само да изживеят свободата си? Знаели са да четат, да пишат. Познавали са билките и са лекували, когато медицината за недотам заможните дори не е съществувала. И Средновековния свят ги е смятал за демони, които трябва да бъдат изгонени само заради това, че не са искали да се подчинят на патриархалното общество. Разпространители на страх винаги е имало! Но тази толкова дълбоко вкоренена легенда се превръща  в плодородно семе, от което поникват социални, предприемачески идеи  и дори литературен конкурс с голяма стойност“.

Това плодородно семе пониква през 1860г., когато предприемчивия Джузепе Алберти решил да превърне познанията за растителните и билкови продукти на набедените и отхвърлени жени в напитката носеща името им Ликьорът на вещиците. Прави се от над 70 билки, а жълтият му цвят се дължи на шафрана. Наслаждавали му се още тогава от кралството на Двете Сицилии. На негово име е ежегодната международна литературна награда, печелиена от  Умберто Еко, Алберто Моравия и др.

Италия все още е страната-производител с най-голям брой битери в света, вариращи от вермути до ликьори. Най-добрият диджестив в света за 2023 година е италианския  „Амаро Камати„, отличен на световния конкурс за напитки в британския град Норич за най-добър италиански билков ликьор и златен медал за италиански диджестив. Създаден е преди век в крайморското селище Реко, област Лигурия – от този край е и групата Ricchi e poveri.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments