22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоЗдравословноИшиасът не е доживотна присъда

Ишиасът не е доживотна присъда

Болката в кръста, с типичното за нея прокрадване през седалището към коляното, е един от най-често срещаните поводи за търсене на медицинска помощ и отбиване до най-близката аптека за обезболяващи. А една от най-честите причини за наличие на болка в кръста е възпалението на седалищния нерв, по-известно като ишиас, посочва терапевтът Мирослав Маринов от център за рехабилитация „Амарант ММ“. Приблизително всеки четири от десет човека в даден момент от живота си ще се сблъскат с това състояние според различните статистически проучвания.

Високата честота и многобройните фактори и причини, отключващи болковия синдром при ишиас, са причина за повишения интерес към състоянието и разработването на ефективни конвенционални и алтернативни методи за лечение при ишиас. В масовия случай не се налага медицинска намеса (особено когато пациентите са се сблъсквали със състоянието и преди), но неправилният терапевтичен подход и самолечението крият редица рискове и опасност от хронифициране на състоянието, усложнения и дългосрочни последици, предупреждава терапевт Мирослав Маринов.

Седалищният нерв е най-дългият и с най-голям диаметър нерв в човешкото тяло, който се образува от влакната на четвърти и пети поясен нерв и първи, втори и трети кръстцов нерв. Възпаление на нерва се развива обикновено в резултат от неговото притискане, дразнене или травмиране от директни и индиректни фактори. Най-честата причина за ишиас е дисковата херния (при около две трети от пациентите). Гръбначният стълб е изграден от прешлени, нерви и дискове (наричат се още междупрешленни или интервертебрални дискове), като последните от своя страна са изградени от фиброзна обвивка и пулпозно ядро. Основната функция на дисковете е да осигуряват подвижност и гъвкавост на гръбнака, да предпазват от прешленно триене и сътресения на гръбначния стълб. При хернииране на диск в поясната област се получава изтласкване от неговото място и създаване на напрежение върху седалищния нерв, обясни Мирослав Маринов.

Притискането на нерва води до характерните клинични прояви. Други възможни причини за ишиас включват: стеноза (стеснение) на гръбначния канал, дегенеративни промени в структурите на гръбначния стълб, травма на гърба, таза, долните крайници, някои инфекциозни заболявания, особено с причинители представителите на херпесните вируси и други. След преминаването на острия стадий на „заболяването“ се препоръчва физиотерапия, като особено добри резултати са налице при приложение на електрофореза, магнитотерапия, ултразвукова терапия. Различните методики на физиотерапията позволяват проникване в дълбочина на използваните медикаменти (обикновено обезболяващи и противовъзпалителни средства). Масажът с подходящи локални средства (нестероидни противовъзпалителни средства, магнезиево олио, билкови продукти и други) води до значително облекчаване състоянието на пациента. Масажът подобрява кръвната и лимфната локална циркулация, съответно трофиката на подлежащите структури, като същевременно води до отделяне на ендорфини, действащи като естествени болкоуспокояващи, коментира Мирослав Маринов от център за рехабилитация „Амарант ММ“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments