И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

0

Общопрактикуващите лекари вече ще могат да изписват безплатни лекарства за пациенти с COVID-19. До момента заболелите можеха да получат рецепта в COVID зоните. За нововъведението в системата съобщи на брифинг заместник-здравният министър д-р Александър Златанов след днешното заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. Мярката влиза в сила от днес и ще важи само за здравноосигурени пациенти, съобщава Нова тв.

Другото решение, което е взето, е да се преразпределят средства за лечебните заведения, в които над 10% от леглата са за заразени с коронавирус.

„Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечени, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение и то ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

„На предишното заседание на Надзорния съвет, понеже видяхме какви са стойностите, които са усвоили лечебните заведения, бяха преразпределени и вдигнати месечните стойности до края на годината на всички лечебни заведения. Стойността на разпределените средства е 688 млн. лв. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 г. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв. Месечната стойност, която те трябва да получат, е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е не по-малко от 10% от заетите легла да са за пациенти с COVID-19. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, ще получат до 85%. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения”, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпределени към тях до края на годината. 

сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук