11.8 C
София
понеделник, май 2, 2022
НачалоНа фокусИ Франция се включи в натиска върху България за РСМ

И Франция се включи в натиска върху България за РСМ

Няма промяна в позицията на Франция по отношение на РС Македония за ЕС. Но всичко зависи от възможността Скопие и София да постигнат договор. И когато това споразумение бъде потвърдено и от двете страни, ще може да вървим напред. Много е важно да се води диалог между РС Македония и България. Сега се намираме във фазата на уточняване на позициите на двете страни.

Това каза френският посланик в Скопие Сирил Бомгартнер по повод започването на преговори за членство на западната ни съседка в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Дипломатът уточни, че Франция и останалите партньори, както и европейските институции, следят внимателно всичко, което се случва в страната по този въпрос.

„Ние сме тук, за да бъдем предпазливи, но имаме готовност да бъдем полезни, ако разбира се страните сметнат, че е необходимо. Но, целта остава винаги същата, а това означава постигане на справедливо споразумение и за двете държави, за да може в европейските рамки, без да се чака, да започнат преговорите за членство на РСМ и Албания. Бих добавил, поради значението на този въпрос, което се следи от самия президент (Еманюел Макрон – бел.ред.) за развитието на държавите от региона, по време на френското председателство ще бъде организирана конференция между ЕС и страните от Западните Балкани. Тя ще се състои през месец юни“, каза още френският посланик в Скопие Сирил Бомгартнер пред местната телевизия TV21.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments