Йордан Божилов: Очаквам ясно разследване за подслушването и ясни изводи

0

„Служебното правителство има всички лостове да се направи разследване и да се направят ясно изводи дали е имало подслушване, дали е било незаконно, кой го е разрешил, как е направено и да има наказания, ако е извършено незаконно подслушване.“ Това мнение изрази в интервю за БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Очаквам ясно разследване с ясни изводи“, посочи той в предаването „Преди всички“.

Политическата ни култура е все още недоразвита. Трябва да бъдем много чувствителни към всяка подобна проява, тъй като това ни отдалечава от демокрацията, изтъкна Божилов в коментара си по информациите за подслушване на политически фигури.

Според Йордан Божилов е необходимо да се стабилизират службите и да има яснота, че „не може да бъдат използвани тези служби за политически поръчки или за икономически интереси, защото имаме и такива съмнения“.

За Божилов инцидентът с приземения самолет в Беларус е дошъл за европейските лидери „като отдушник“ и те са се фокусирали върху това, защото „Русия е доста горещ картоф за много страни“ и се е очаквало, че европейските лидери може и да не постигнат съгласие по отношение на Русия.

Русия е по-многоизмерна за Европа, подчерта Йордан Божилов.

„Русия е много сериозна за оценка и още по-трудна за вземане на консолидирано решение. Ето защо и европейските лидери единственото, което направиха вчера, е да възложат на ЕК да предложи доклад с възможни действия по отношение на Русия.“

Сн. БНР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук