20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусЙордан Цонев: Борисов и Карадайъ ще решат дали може да се направи...

Йордан Цонев: Борисов и Карадайъ ще решат дали може да се направи правителство

Срещата с ГЕРБ-СДС мина под разбирането на двете партии за отговорността, която имаме всички пред избирателите за излизане от политическата криза. Това може да стане само със съставяне на кабинет и продължаване на работата на НС. Това каза Йордан Цонев от ДПС след срещата на представители на движението с представители на коалицията.

„Тази отговорност я споделяме всички, а отговорността на ГЕРБ е много по-голяма. Ще бъде много трудно както те, така и ние да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни избори“, каза Цонев.

Обясни, че на срещата като две експертни групи са огледали въпросите, по които могат да получат съгласие и по кои може да започнат разговори.

„Имаме пълно съгласие по геополитическата ориентациия и по финансовата политика, и по разбирането, че страната практически влиза в дългова криза, че публичните финанси са в много тежко състояние и изводът ни е, ако един редовен кабинет не положи усилия за финансова консолидация, тя ще бъде наложена отвън, тъй като страната ни ще влезе в процедура на прекомерен дефицит, и отвън ще бъдат наложени още по-тежки мерки за това“, каза той.

За това дали и как би могло да бъде съставено правителство и какъв формат трябва да има то, ще решат лидерите, каза Цонев, но не уточни кога ще бъде тази лидерска среща

ГЕРБ-СДС започна разговори на експертно ниво с другите партии в 49-ия парламент в търсене на подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат. За днес са обявени срещи още с БСП и ИТН.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments