Йотова настоява за достойно заплащане за социалните работници

0

За достойно заплащане и по-добри условия на труд за социалните работници призова вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Русе с представители на Общинско предприятие „Социално предприятие – обществена трапезария“ и на общинския отдел „Социални дейности“. Обществената трапезария е основана през 2012 г. и ежедневно осигурява топъл обяд за 110 души. От началото на пандемията техният брой се е увеличил над два пъти. От първия ден на кризата 250 души разчитат на социалните работници, които са едни от хората на първа линия. Кметът на Русе Пенчо Милков определи социалните работници като „нашите войници по време на войната с коронавируса“. Само за няколко дни в началото на извънредното положение през март общината успява да създаде всички условия топлият обяд да стигне до максимално повече нуждаещи се.

„Най-важното е в тежки моменти да достигнем до най-уязвимите – бедните, болните, възрастните. Дали сме успели да им помогнем – по това се познава колко развити са едно общество и една държава“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова призова за увеличение на възнагражденията на социалните работници, защото „всеки човек има нужда от стимул за работа освен добротата и голямото сърце“. „В условията на задълбочаваща се криза тези хора ще бъдат още по-необходими“, посочи вицепрезидентът. На срещата беше изразена общата убеденост, че социалната политика не бива да има партийна окраска. „С промяната на законодателството отговорността за много от социалните дейности падна върху общините. Но когато увеличаваш тежестта върху общината, трябва да осигуриш достатъчно хора и достойно заплащане“, посочиха присъстващите. Пред вицепрезидента беше споделено, че плановете си за действие в кризисната ситуация общината е изготвяла сама и ги е изпращала до централната власт за одобрение, вместо първо да получава насоки от нея.

„Кметът събира всички очаквания, но има ограничени възможности“, посочи пред Илияна Йотова градоначалникът на Русе и подчерта, че общината не е получила никаква помощ от държавата за борбата с пандемията. Вицепрезидентът призова за пореден път за децентрализация на местната власт, за да може кметовете реално да разполагат със средствата за управление, на базата на които да планират дейностите си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук