13.8 C
София
неделя, март 26, 2023
НачалоНа фокусКазахстанският президент Токаев е преизбран с голямо мнозинство

Казахстанският президент Токаев е преизбран с голямо мнозинство

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев печели категорично вчерашните предсрочни президентски избори в най-голямата страна в Централна Азия, предаде Франс прес, като се позова на предварителните резултати.

Шейсет и девет годишният Токаев, който дойде на власт през 2019 г., е получил 81,31% от гласовете според предварителната информация, разпространена днес от Централната избирателна комисия. По нейни данни избирателната активност е достигнала 69,44%.

Както се очакваше, петимата съперници на държавния глава изпълниха ролята на статисти – никой от тях не събра над 3,42%, отбелязва АФП.

Нововъведение на изборите, опцията „против всички“ бе избор на 5,8% от гласоподавателите.

Богат на природни ресурси и разположен на важен търговски кръстопът, през януари Казахстан изпадна в хаос, когато демонстрации срещу скъпотията прераснаха в безредици, взели 238 жертви, преди да бъдат жестоко потушени.

Страната все още е травмирана от тази криза. Като знак за това, че напрежението не е отминало, миналата седмица властите обявиха, че са арестували седмина привърженици на живеещ в изгнание опозиционер, обвинени в подстрекателство към държавен преврат.

Централна тема в предизборната кампания на Токаев бе проектът му за изграждане на по-справедлив, „Нов Казахстан“. Икономическите трудности обаче се запазват, както и авторитарните рефлекси на властта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments