Какаото влияе здравословно на мозъка

0

Учените са установили, че флаванолите, органични вещества, намиращи се в какаото, увеличават доставката на кислород в мозъка, което има благоприятен ефект върху когнитивните способности. Резултатите от изследването са публикувани в научни доклади.
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс в Урбана-Шампайн, са изследвали ефектите на какаовите флаваноли върху мозъчната дейност.

В проучването са участвали 18 възрастни непушачи без диагностицирани заболявания на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две части: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели какъв вид какао е във всеки отделен случай. В такова двойно-сляпо проучване нищо не може да повлияе на резултатите.
Около два часа след консумация на какао, участниците вдишаха въздух с концентрация на въглероден диоксид около пет процента, около 100 пъти над нормалното атмосферно ниво. Тялото реагира на това чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка, което позволява по-бързо отстраняване на въглеродния диоксид. Според скоростта на оксигенация учените оценяват функциите на съдовата мрежа на мозъка.
Според авторите резултатите недвусмислено подкрепят, че яденето на храни, богати на флаваноли, има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности, а също така помага на мозъка да се възстанови по-бързо от леко съдово заболяване.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук