15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаКаква е равносметката една седмица след катастрофалните наводнения в Либия

Каква е равносметката една седмица след катастрофалните наводнения в Либия

Катастрофални наводнения отнеха живота на хиляди хора в източния либийски град Дерна преди седмица, заливайки цели квартали и отнасяйки много тела на загинали в морето. Хиляди хора са в неизвестност.

След като връхлетя и други средиземноморски държави, мощната буря „Даниел“  достигна Либия преди една седмица с рекордни количества валежи. Проливните дъждове препълниха обичайно сухото речно корито на хълмовете южно от Дерна, което доведе до срутването на две язовирни стени, които предпазваха града от наводнения.

Ръководителят на Световната метеорологична организация (СМО) каза в четвъртък, че е могло да бъдат избегнати жертви, ако разделената страна, разтърсена от близо 12 години конфликти и хаос, е разполагала с надеждна метеорологична система за ранно предупреждение, предаде Ройтерс.

В публикуван миналата година изследователски доклад хидрологът от либийския университет „Омар ал Мухтар“, Абделуанис Ашур, посочва, че многократните препълвания на речното корито са заплаха за Дерна. Той дава за пример петте наводнения от 1942 г.- насам и призовава за незабавни мерки за гарантиране на редовната поддръжка на язовирните стени.

Голяма част от града, достигаща според оценки на някои служители до една четвърт, е била отнесена от придошлите води. Най-малко 30 000 души са били разселени, съобщи Международната организация за миграция (МОМ).Най-силно засегнатите райони са по бреговете на реката, минаваща през центъра на града. Цели квартали бяха разрушени и отнесени от наводнението. Наред с това инфраструктурата, включително градските мостове, също беше разрушена. Наводнението изкорени дървета и отнесе стотици автомобили. Много коли бяха преобърнати по таван, а по-голямата част от града беше покрита с кал. След наводнението в града бяха прекъснати електрозахранването и водоснабдяването. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи в сряда, че електрозахранването е било частично възстановено наред с интернета.

Служители привеждат различни данни за жертвите и смятаните за изчезнали, но според всички тях става въпрос за хиляди хора. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи вчера за най-малко 11 300 загинали в района на Дерна, а близо 10 100 души все още са в неизвестност.

На други места в Източна Либия бедствието отне живота на 170 души. Щетите, нанесени на инфраструктурата, включително на пътища и мостове, сериозно затрудняват усилията за оказване на помощ на засегнатите райони, отбелязва същата служба.

Либийски служители подчертаха необходимостта от помощ за издирване и спасяване, а в страната пристигнаха спасителни екипи от Египет, Тунис, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Турция и Катар. Спасителите поискаха повече чували за трупове. Кметът на Дерна, Абдулменам Гайти, изрази опасение, че заради големия брой мъртви тела, които все още не са открити, в града може да пламне епидемия.

Най-малко 150 деца в Либия са били отровени в резултат на замърсяване на водата, причинено от наводненията, заяви вчера Ибрахим Мунир, министър на околната среда в правителството на националното единство на Либия (ПНЕЛ), съобщи ТАСС.

Наводненията са напълно унищожили най-малко 891 сгради в Дерна, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от екип, назначен от либийското правителство на националното единство. Още 211 сгради са частично повредени, а 398 други са били затрупани от кал. Либийски служители казват, че страната никога преди не се е сблъсквала с катастрофа с подобни мащаби. Реакцията на бедствието обаче е затруднена от политическото разделение в размирната държава.

Либия е раздирана от конфликти и хаос от 2011 г., когато въстание, подкрепено от западна военна намеса, свали от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, а страната се раздели на две заради появата на множество съперничещи си за власт милиции.

Макар че град Дерна се намира в Източна Либия, временното правителство в Триполи, Западна Либия, изпрати хуманитарната помощ на засегнатите райони.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments